Teatreteràpia

teràpia parella psicologia barcelona

Les fronteres de la psicologia s’obren al teatre com a mètode de cura, alleujament i resolució dels problemes

La Teatreteràpia és una disciplina que desenvolupa models d’intervenció psicoterapèutica amb el suport de tècniques teatrals i tècniques psicològiques de Counseling, segons un marc integrador. S’ha revelat com un model terapèutic eficaç i poderós en àmbit rehabilitatori, educatiu, de la salut i psicoteràpia. La Teatreteràpia és el resultat d’unir les arts i la teràpia amb la intenció d’ajudar les persones a superar els obstacles de manera profunda.

És una eina poderosa en la vida personal, familiar, social i professional. Afavoreix l’autoconeixement i la salut psicofísica, segons una òptica d’integració de cos i ment.

Els objectius de la Teatreteràpia són ajudar les persones a resoldre situacions de conflicte i problemes personals tot introduint canvis importants en la vida personal, a partir d’un treball terapèutic d’unió entre el cos i la ment.

Tot això és possible a través de la integració de tècniques teatrals i psicològiques. Fent uns exercicis psico-corporals on el pacient té un paper actiu, es fan visibles conflictes desconeguts i bloquejos psico-físico-emocionals, de manera que aquests continguts esdevenen conscients. Per tant, es pot fer un treball d’alliberament contactant amb altres part de la identitat personal. Actuant a la consulta d’una manera que a la vida no ens atreviríem es poden experimentar nous rols i reconstruir allò viscut de manera diferent. En la Teatreteràpia la imaginació de la realitat esdevé realitat. De fet, després de cada sessió la consciència s’enriqueix amb nous elements i confiança en les pròpies capacitats i s’obtenen els canvis desitjats.

A més a més, la Teatreteràpia afavoreix recursos creatius i actituds de comunicació eficaç en les relacions interpersonals tot resolent dificultats que es produeixen a la vida , com ara els petits malentesos que sorgeixen en el dia a dia amb la família, els amics, la feina i els espais asscoatius.

El que és important és el procés i no pas el resultat estètic. Es pot aplicar tant a nivell d’intervenció individual com de grup sense cap necessitat de coneixement artístic.

Experiències de Teatreteràpia:

“Tenia hipocondria. No sortia al carrer. Gràcies a les eines terapèutiques que m’ha facilitat la Monia sóc una persona feliç. Em sembla d’haver fet un Màster cum laude per resoldre els meus problemes mirant la vida de manera més sana i optimista” (P, home de 35 anys en teràpia per hipocondria)

“Soy una persona muy tímida y no creía ser capaz de entrar en el grupo. Al principio ha sido dificil, pero han pasado cuatro meses y puedo decir con orgullo que soy menos tímido y me siento capaz!” (M. home de 30 anys en teràpia per baixa autoestima)

“El meu home m’ha deixat. M’he sentit abandonada. No trobava raons per viure. Ha sigut molt difícil enfrontar-me al dol. Però ara em sento alliberada i sense aquell terrible nus a la gola. La teràpia ha estat un viatge d’autoconeixement cap a l’autoestima” (C.,dona d e 40 anys en teràpia per dol i dependència emocional).

“En teatroterapia he experimentado papeles desconocidos, he recontactado con mi cuerpo y me he descubierto mujer” (P., dona de 25 anys en teràpia per anorexia).

“Tenía que interpretar un jefe militar… La voz no me sale. ¡Parezco un bufón! En este momento entiendo que nunca he asumido autoridad, responsabilidad. Entiendo porque tengo esta voz insegura y mi manera de ser sumisa” (F., dona de 20 anys en teràpia per bulimia).

La Teatreteràpia pot tractar diferents problemes:

· Tractament trastorns alimentaris i en tots els casos on hi ha una percepció corporal equivocada.
· Tractament de l’ansietat i la timidesa.
· Casos de trastorns psicològics del comportament i de l’humor.
· Casos on el mobbing ha creat problemes greus com autoculpabilitzar-se.
· Casos de dones que han patit assetjament.
· Persones que tenen dificultats per expressar les seves emocions i això els afecta la vida diària.
· Casos de fòbies i hipocondria
· Per desfogar les tensions i les pors dels malalts de càncer.
· Casos de fibromiàlgia.
· Casos d’insomni.
· Casos de baixa autoestima.
· Casos de dependència emocional.
· Casos de falta d’assertivitat.
· Conflictes dins de les empreses.

Monia Presta en Para Todos La 2 | RTVE
Monia presta en L’ofici de viure: El teatre com a transformació | tv3